Pages

Linq Nedir.

Linq “Dil ile bütünleşik sorgulama” anlamına gelmektedir.Linq .net framework 3.5 ile ortaya çıkmıştır.Linq sql benzeri sorgulama yapılmasını sağlar fakat bu sorgulama da tamamen nesnel ifadeler kullanılır. Yani nesneer ile veritabanları arasında köprü görevi üstlenir.Sql kodu yerine programımızda nesneler kullanarak veriye erişimi sağlar.
Linq ya ait sınıf ve arabirimler System.Linq sınıfı altında bulunur.
linq Veritabanları ,Ado.net ,xml belgeleri ve bellekte bulunan veriler için özel sağlayıcılar sunar bize bunlar Linq to Object ,Linq to SQL (DLinq),Linq to Xml(XLinq) ,Linq to Dataset tir.

Linq To object : Bu sağlayıcı koleksiyonları sorgulamaya yarar.Fakat Sadece IEnumeralbel<T> arabirimini destekleyen koleksiyonlar sorgulanır.System.Linq.Enumerable a ait fonksiyonlar kullanılır.
Linq to Xml: Adından anlaşılacağı gibi xml belgelerini sorgulamak için kullanılır. System.Xml.Linq kütüphanesini kullanır.
Linq to SQL(DLinq) : İlişkisel veritabanlarını sorgular.Linq ile veritabanı standart sorgulama dili olan Sql arasından ki iletişim Veritabanı işaretleme dili (Database Markup Language –DBML) sağlar.
Linq To Dataset : Ado.net in Dataset neenelerinin ilişkisel veritabanı gibi sorgulanmasını sağlar.

linq
-Msnd Magazinden alınmış Linq Mimarisi-

LİNQ mimarisi aşağıdaki yazım biçimlerini destekler.

  • Sorgulama Yazım Biçimi
  • Genişletilmiş yordamlar(Extension method ) ve Lambda ifadeleri
  • Enumerable (sayılabilir ) türler
  • Generic delegeler
  • Anonim yordamlar

Lambda ifadeleri ve Extension methods en çokk kullanılanlarıdır.

Hiç yorum yok: