Pages

Azure ne zaman çıkacak, fiyat ne olacak?

Microsoft'un web tabanlı yeni işletim sistemi Azure için çıkış tarihi ve ilk fiyat bilgileri belli oldu. Buna göre Azure 2009'un ikinci yarısında kullanıcılarına merhaba diyecek. Azure'nin ücretlendirme politikası ise kullanıma göre belirlenecek. Microsoft'un online müşteri portalından satın alınabilecek olan Azure, beta aşamasında ücretsiz olarak kullanılabilecek. Ücretli kullanıma geçildikten sonra, "kullandığın kadar öde" modeli uygulanacak. Ücretin belirlenmesinde de üç faktör etkili olacak. Birincisi işlemci kullanımı, ikincisi kullanılan bant genişliği, üçüncüsü ise kullanılan depolama alanı olacak. Öte yandan Dell de Azure'yi çalıştıracak donanımların sağlayacağını duyurdu. Buna göre Dell, Azure için özelleştirilmiş donanım sağlayıcısı olacak.

Yazım hataları Google'a servet kazandırıyor

Dikkatsiz internet kullanıcılarının tarayıcıların adres satırında yazarken yaptığı yazım hataları, Google'a her yıl 32 ila 50 milyon dolar kazandırıyor. Harvard Üniversitesi İşletme bölümü profesörlerinden Benjamin G. Edelman'ın yaptığı bir araştırma Google'ın her yıl deyim yerindeyse havadan 32 ila 50 milyon dolar arasında gelir elde ettiğini ortaya koydu.

Ancak burada bir usulsüzlük ya da kanuna aykırı bir durum söz konusu değil. Google'a her sene hatırı sayılır bir para kazandıran şey, dikkatsiz internet kullanıcılarının yaptığı yazım hataları. Örneğin "bankofamerica.com" sitesine girmek isteyen bir kullanıcı yanlışlıkla "bankkofamerica.com" adresine gittiğinde görüntülenen Google AdSense reklamları kullanıcıyı karşılıyor. Sayfaya yanlışlıkla gelen kullanıcı, buradaki AdSense reklamlarına tıkladığında Google'a hatırı sayılır bir gelir bırakıyor.

Google bu işi ciddiye aldığını, park edilmiş alan adları için hazırladığı AdSense tarifesi ile belli ediyor. Tam bu noktada, Google karşı açılan bir davanın da ana konusu olan kritik bir soru gündeme geliyor: "Google'ın yaptığı ticari marka haklarının ihlali olarak değerlendirilebilir mi?".

Haziran ayında bu konu ile ilgili bir şikayette bulunarak Google'ı mahkemeye veren Vulcan Golf'un açtığı dava halen sürüyor. Böyle bir davaya, davacı taraf olarak katılan Prof. Edelman danışmanlık görevi yürüttüğü McAfee'de yaptıkları bir çalışmada 80 bin adet bu tip yazım hatalarını fırsata çevirmek isteyen alan adı tespit ettiklerini belirtirken, bunların arasında dünyanın en çok ziyaret edilen 2 bin sitesinin isimlerini taklit eden bir çok site bulunduğuna dikkat çekti. Google'dan yapılan açıklamada ise söz konusu iddialar "temelsiz" olarak nitelendirilerek, suçlamalar reddedildi.